Tegel algemeen.png
Sector
 • Po
Vakgebied
 • Kunstzinnige oriëntatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

26-5-2015

​​Kinderen kennis laten maken met schoonheid, en met dat wat anders is. Hen uitdagen om een creatieve, onderzoekende houding te ontwikkelen, en een flexibele en open geest. Met goed cultuuronderwijs krijgen kinderen een 'startkwalificatie' voor een inspirerend, betekenisvol en succesvol leven. Het doel van het programma Cultuuronderwijs met Kwaliteit is dat alle kinderen zo'n startkwalificatie meekrijgen.​

Cultuureducatie met Kwaliteit zet zich in om de kwaliteit van het cultuuronderwijs op basisscholen te verbeteren. Scholen, culturele instellingen, gemeenten en provincies, het LKCA, het Fonds voor Cultuurparticipatie, gemeentelijke en provinciale expertisecentra en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werken hierin samen. Het programma heeft vier speerpunten:

 1. Doorlopende leerlijnen
  Doorlopende leerlijnen voor kunstzinnige oriëntatie helpen scholen om meer lijn en structuur te brengen in het cultuuronderwijs door voort te bouwen op opgedane kennis, te kijken hoe cultuur te integreren is in andere vakken, maar vooral door aan te sluiten op de ontwikkeling van het kind.
 2. Kundig voor de klas
  Goed cultuuronderwijs begint bij degene die voor de klas staat. Daarom is het bevorderen van hun deskundigheid een belangrijk onderdeel van Cultuureducatie met Kwaliteit.
 3. Onderwijs en cultuur werken samen
  Scholen bepalen waar zij behoefte aan hebben en werken samen met culturele instellingen in de omgeving om vorm te geven aan goed cultuuronderwijs.
 4. Beoordelen van kunstvakken
  Kunstzinnige oriëntatie verdient aandacht. Daarom onderzoeken en ontwikkelen we manieren om de leerprestaties van kinderen op kunstzinnig gebied te volgen en te beoordelen.

Ook in jouw regio

Het Fonds voor Cultuurparticipatie ondersteunt 54 lokale en regionale programma's waarin scholen en culturele instellingen zich samen inzetten voor beter cultuuronderwijs. Op www.cultuurparticipatie.nl lees je wat er bij jou in de buurt gebeurt en hoe je in contact komt met deelnemende instellingen in jouw regio.

Blijf op de hoogte en praat mee

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief Cultuureducatie met Kwaliteit (inschrijven kan via de website), de LinkedIn groep Cultuureducatie met Kwaliteit, of twitter mee met #cultuureducatiemetkwaliteit.